Houtkwaliteit van Poda Omheiningen


 

Bij hoge druk impregnering wordt voor-gedroogd hout in een drukketel geplaatst. Deze wordt goed gesloten en vacuum gezogen. Het vocht ontsnapt uit het hout zoals een spons die wordt uitgeknepen.

 

Dan worden speciaal ontwikkelde houtconserveringszouten of steenkoolteerolie toegevoegd, met behoud van het vacuum.

 

 

De houtconserveringszouten of teerolie worden minstens 1 uur onder hoge druk in het spintdeel van het hout geperst. Het hout keert terug naar zijn oorspronkelijke vorm, als een spons die weer losgelaten wordt.

 

 

Bij de voltooiing van het proces wordt de vacuum fase opgeheven, waarbij overtollig impregneermiddel terug gewonnen wordt in het reservoir.

 

 

In de laatste fase wordt nogmaals een vacuum gecreoerd waarna het hout de drukketel verlaat.

 

Na de impregnering weten we precies hoeveel houtconserveringszout of steenkoolteerolie door het hout geabsorbeerd is. Bij Poda is dit minimaal 125 kg per m3. De impregnant zorgt voor een aanzienlijke duurzaamheid van het Poda hout, welke uniek is.

Grenen en impregnering

Poda palen en liggers zijn gemaakt van grenen, een houtsoort dat door langzame groei, lage temperatuur en weinig zonne-uren aanzienlijk robuuster is dan andere soorten hout. Grenen heeft een rechte stam en een grote treksterkte. Een ander voordeel van grenen is dat deze goed onder druk geimpregneerd kan worden. Vergeleken met sparren of dennen, is het mogelijk om grenen tot in het kernhout te impregneren en neemt ongeveer drie keer zoveel impregneerolie op. Bij sparren of dennen kan enkel de rand, 2-3 mm diep geimpregneerd worden. Het Poda hout wordt met een zegel van goedkeuring volgens de laatste EU-richtlijnen en Duitse impregneerrichtlijnen, met zout- of steenkoolteerolie geimpregneerd.

De prijs van sparren en dennen hout is lager dan die van de grenen hout maar de montagekosten zijn even hoog. De vraag is, moet de afrastering 10 jaar of meer dan 20 jaar staan?

40 Jahre Erfahrung haben uns gezeigt, das Holz nicht gleich Holz ist!

A: Kiefer = Imprägnierung bis zum Kernholz
B: Kernholz
C: Enge und gleichmäßige Jahresringe = langsames und gleichmäßiges Wachstum
D: Splintholz

 

Schnell gewachsen

 

Langsam gewachsen, Gerader Stamm, Langlebiger und Hohe Bruchlas

 

 


Download