Effectieve en duurzame oplossingen binnen Horsterwold

Gemaakt op

Effectieve en duurzame oplossingen binnen Horsterwold

De loofbomen in het prachtige natuurgebied Horsterwold in Zeewolde kunnen weer naar hartenlust de hoogte in groeien. Lange tijd werd de nieuwe aanplant namelijk letterlijk kort gehouden door damherten die zich tegoed deden aan de verse boomtoppen. De oplossing werd gevonden in de juiste omheining.

 

Al vijftien jaar lang bezorgen de ooit illegaal uitgezette damherten in Horsterwold de beheerders van Staatsbosbeheer Zeewolde de nodige kopzorgen. “Dit bos is een multifunctioneel bos. Naast de recreatieve en ecologische waarde, is dit ook een productiebos”, legt beheerder Vincent Troost van Staatsbosbeheer Zeewolde uit. “Het gaat vanzelfsprekend behoorlijk ten koste van de kwaliteit van de boom als damherten de koppen eruit eten. Het kan zelfs tot sterfte van de aanplant zorgen. In het begin viel het allemaal nog wel mee, maar de populatie groeide en de vraat aan de bomen nam toe. Inmiddels telt dit gebied flink wat damherten en dus werd de schade aan nieuwe aanplant steeds omvangrijker.

 

Praktische oplossingen

Een oplossing vond Vincent bij omheiningenexpert Jan van Milligen van Poda Midden Nederland. Degelijk rasterwerk zorgt er inmiddels voor dat de jonge bomen effectief worden beschermd. “Overal waar een raster omheen staat, zie je nu prachtige bosverjonging”, aldus Vincent, die erg te spreken is over de samenwerking met de omheiningenspecialist. “De jongens van Poda zijn praktische mensen. Ze verdiepen zich goed in de werksituatie en komen vervolgens met vakkundige, goed toepasbare adviezen. De lijnen zijn kort en als er eens iets is, is het een kwestie van één telefoontje en het wordt meteen opgepakt.”

 

Omheiningen die opgaan in landschap

Binnen het natuurgebied speelt nog een probleem: de reuzenberenklauw. Deze invasieve soort verspreidt zich razendsnel en vormt inmiddels een serieuze bedreiging voor inheemse soorten. Vincent en zijn collega’s zijn een proef gestart met twee verschillende schapenrassen die moet uitwijzen of deze schapen een natuurlijke bestrijder zou kunnen zijn. “De Hampshire down en de Swifter zijn gek op berenklauw en deze rassen lijken ongevoelig voor de giftige stoffen van de plant”, aldus Vincent, die er uiteraard wel zeker van wil zijn dat de schapen binnen het aangewezen gebied blijven. “Recreanten hebben er een hekel aan als ze zich opgesloten voelen. Een opzichtig hekwerk kan behoorlijk afbreuk doen aan het vrije, open bosgevoel. Poda heeft mooie, natuurlijke producten. De omheiningen, bestaande uit robiniapalen en subtiel schapenraster, gaan heel mooi op in het landschap. Daarbij: het is een duurzame oplossing. Deze proef gaat nog wel een jaar of vijftien duren, het is dan vanzelfsprekend wel wenselijk dat de oplossing ook zolang meegaat. Naast de prettige samenwerking en deskundigheid is ook de verhouding prijs kwaliteit gewoon goed in balans.”

 

 


Reactie(s) 1

  • Ruud
    Ruud

    Zie ik het goed en verwerken jullie ongeschild iepenhout? Dus zorgen jullie gelijktijdig voor de instandhouding van een plaag (iepenziekte) waar succesievelijk alle volwassen iepen aan ten gronde gaan? https://www.linkedin.com/pulse/amsterdam-noord-kaalslag-aan-de-nieuwendammerdijk-ruud-repko/

    Antwoord

Schrijf uw reactie