Zo onderhoudt u uw houten omheiningen en poorten

Gemaakt op

Zo onderhoudt u uw houten omheiningen en poorten


De meeste houtproducten worden in de buitenlucht grijs wanneer ze blootstaan aan de weersinvloeden. Dit geldt voor zowel natuurlijk hout als drukgeïmpregneerd hout. Vervaagde en afwijkende tinten zijn daarom heel normaal.

De grijze look heeft zijn eigen charme, maar als u de oorspronkelijk kleur van het hout wilt behouden of een nieuwe kleur wil, moet u uw omheining en poorten onderhouden of schilderen. Regelmatig onderhoud beschermt het hout uiteraard ook tegen de schadelijke invloeden van regen en zon. Veel producten bevatten bovendien fungiciden, die groei van algen en schimmels tegengaan.

Hoe vaak het hout geschilderd moet worden, hangt af van de mate waarin het hout aan weersinvloeden is blootgesteld en welke producten u gebruikt. Houtbeschermingsproducten zijn verkrijgbaar als beits, transparant, half of geheel dekkend. Bij het gebruik van beits kunt u de houtnerven door de dunne laag beits zien. De producten die meer dekken, hoeven daarentegen niet zo vaak te worden aangebracht.

Poorten, palen en afrastering van (tropisch) hardhout moeten in het algemeen een keer per jaar met oliebeits worden behandeld, bijvoorbeeld van het type dat voor houten terrassen wordt gebruikt. De olie voorkomt dat het hout uitdroogt en zorgt ervoor dat het hout zijn natuurlijke glans behoudt. Als het hout zeer is verweerd, is het in de regel mogelijk het hout eerst te schuren en daarna de olie aan te brengen. Met deze behandeling zal uw poort van hardhout er weer als nieuw uitzien. Denk er echter aan dat op water gebaseerde producten of verf niet goed pakken wanneer het hout met olie is behandeld.

Houten afrasteringen voor paarden en paardenrennen kunnen met klassieke teerolie worden behandeld. De teerolie van Poda heeft een natuurlijke houtteer als basis en bevat aromatische stoffen die de paarden ontmoedigen om aan het hout te knagen.

U kunt het hout ook met 'gewone' houtbeschermingsproducten behandelen. U kunt kiezen uit vele fabricaten en kleuren. U kunt drukgeïmpregneerd hout pas na 12 maanden voor de eerste keer behandelen. Als het nieuwe drukgeïmpregneerde hout met een transparant houtbeschermingsproduct moet worden behandeld, moet u met de behandeling wachten tot de kleur die het impregneringsproces heeft achtergelaten, geheel is verdwenen. Op deze wijze worden de kleuren niet gemengd en krijgt u een mooi, uniform resultaat.

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie