De Europese bizon keert terug in de natuur

Gemaakt op

De Europese bizon keert terug in de natuur

 

Bijna uitgestorven

10.000 jaar geleden leefden er op grote schaal bizons in het grootste deel van Europa. Maar sindsdien is het bestand sterk afgenomen. De laatste vrij in de natuur levende bizon werd in 1919 in de Poolse bossen gedood. Het huidige bestand bizons in de wereld heeft zijn bestaan uitsluitend te danken aan het feit dat het mogelijk werd gemaakt het lage aantal dat nog in dierentuinen leefde door fokprogramma´s weer op peil te brengen.

Vandaag de dag zijn er globaal 8.500 bizons in de wereld. Ze worden nog steeds als bedreigde diersoort beschouwd. Hoe groter het aantal gebieden waarin de Europese bizons leven, hoe groter de kans dat deze dieren op de lange termijn zullen overleven.

 

Een sleutelsoort in de Europese bossen

In het grootste beschermde natuurgebied van Denemarken, Lille Vildmose, zullen er in het voorjaar van 2021 vier Europese bizons worden uitgezet: een stier, twee koeien en een kalf. Het doel is het bestand te starten met 15 tot 20 dieren. In een latere fase van het project is het de bedoeling het bestand met dieren uit Nederland, Duitsland en eventueel Polen aan te vullen.

Een adviescommissie van wetenschappelijke deskundigen steunt het project dat beoogt de Europese bizons op grote schaal in een natuurgebied te laten leven. Naast bizons zijn er edelherten, wilde zwijnen en reeën in het gebied te vinden. Door de grootte en de levenswijze van de bizons is er de mogelijkheid voor een dynamisch en het naast elkaar leven van een groter aantal diersoorten.

Jacob Skriver is namens ‘Aage V. Jensen Naturfond’ - de drijvende kracht achter het project - de manager van Lille Vildmose. Hij vertelt over het gunstige effect dat bizons op de natuur hebben: “Een volwassen Europese bizon eet 30 tot 60 kg voedsel per dag en zorgt er met zijn eetgewoonte voor dat variatie aan grassen en planten behouden blijft. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de natuur. De bizon is een sleutelsoort in de Europese bossen. Door ze in onze natuur uit te zetten zijn we beter in staat de natuur die Lille Vildmose uniek maakt, in stand te houden.“

 

Hoge eisen aan afrasteringen

Lille Vildmose herbergt al edelherten, elanden en wilde zwijnen. De afrasteringen die al deze verschillende dieren veilig binnen de gebieden moeten houden, dienen aan hoge eisen te voldoen. In totaal is ca. 6500 ha in Lille Vildmose omheind. De bizons zullen in Tofte Skov en Mose, waar ook edelherten en wilde zwijnen leven, worden uitgezet.

De Europese bizon is het grootste op het land levende zoogdier van Europa. Een volwassen stier kan een schofthoogte van 195 cm hebben en wel 840 kg wegen. Het zijn over het algemeen rustig grazende dieren, maar ze kunnen ook opmerkelijk beweeglijk zijn. De Europese bizon kan springen en met een snelheid van wel 60 km/u rennen.

Als voorbereiding op de komst van de bizons heeft Poda een nieuwe afrastering van ongeveer 3 km geleverd en gemonteerd. De afrastering is door de Poda-partners uit Viborg en Terndrup geïnstalleerd en bestaat onder andere uit Poda Supernet, met een hoogte van niet minder dan 2,5 meter.

Supernet heeft geharde draden, dat ervoor zorgt dat de afrastering sterk is en kan veren als er kracht op wordt uitgeoefend. Supernet onderscheidt zich bovendien door de speciale knopen die de draden met elkaar verbinden. Dit biedt een aanmerkelijk sterker geheel dan wanneer de draden op een simpele wijze of door lassen met elkaar verbonden worden.

De sterke palen van de afrastering zijn van Robinia gemaakte Ecopalen van Poda. Deze milieu gecertificeerde palen zijn gemaakt van in Europa geproduceerd hout. Het is onbehandeld hout zonder chemicaliën. Deze palen passen in veel opzichten in het beschermde natuurgebied.

Afrasteringen dienen uiteraard aan wettelijke eisen en normen te voldoen en daarom zijn de nieuwe afrasteringen voorzien van stroomdraden en krachtige schrikdraadapparaten. Vanwege de verschillende diersoorten die in het gebied leven, is een speciale constructie met 4 draden op verschillende hoogtes nodig.

In Lille Vildmose worden de Europese bizons overigens als wilde dieren op gelijke voet met edelherten gezet.  Dit betekent  onder andere dat oormerken niet verplicht zijn en schuilstallen niet nodig.

Kortom, een positief verhaal en een bevestiging van het serieuze werk dat wordt uitgevoerd om de oorspronkelijke natuur met zijn biodiversiteit te herstellen en te behouden.

 

Bekijk het plaatsen van een nieuwe omheining door Poda Omheiningen vanuit de lucht:

 

 

Hier plaatst Poda Omheiningen een afrastering voor o.a. Europese bizons.


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie