Robinia: een duurzaam alternatief

Gemaakt op

Robinia: een duurzaam alternatief

U heeft deze iets onregelmatig gevormde afrasteringspalen misschien weleens in natuurgebieden, langs snelwegen of als onderdeel van een elektrische afrastering gezien. Het hout doet denken aan de traditionele, lichte Scandinavische houtsoorten; maar het is robiniahout - een hardhoutsoort dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Robinia wordt op grote schaal in Hongarije en andere landen in Zuid- en Oost-Europa geteeld. De bomen groeien daar op een voedingsarme bodem, waar telen in de regel moeilijk is.

Het is dus geen tropisch hout afkomstig uit bedreigde regenwouden of hout dat met chemicaliën is behandeld. Robinia heeft een lange levensduur; langer dan eiken, onder druk geïmpregneerd hout en zelfs tropische houtsoorten!

 

De van Robinia gemaakte palen van Poda zijn populair. De palen zijn onbehandeld en kenmerken zich door een lange levensduur.

 

Natuurlijk duurzaam

Zoals bij alle houtsoorten het geval is, hangt de levensduur af van de afmetingen van de paal en de bodemgesteldheid. Een levensduur van 25 tot 40 jaar is niet ongewoon voor robinia, zelfs bij direct contact met de grond.

De lange levensduur is te danken aan de conserverende stoffen, onder andere looizuur, die van nature in robinia zitten. Ook de dichte structuur van het hout en het hoge percentage kernhout dragen bij aan de lange levensduur. Het hout is zwaar en hard. Het bewerken van deze houtsoort zorgt voor slijtage aan zaag- en schaafgereedschap. Daarom is deze houtsoort ideaal om te gebruiken als natuurlijke afrasteringspaal en voor andere toepassingen waarbij weinig bewerkingen komen kijken. Door de hardheid is het aanbrengen van schroeven in het hout lastig. De monteurs van Poda gebruiken daarom schroeven met een speciale coating, die het monteren van isolatoren en dergelijke vergemakkelijkt.

 

Milieugecertificeerde Ecopaal

Afrasteringspalen van robinia zijn een duurzaam alternatief voor zowel onder druk geïmpregneerd hout als tropisch hardhout. Het hout wordt efficiënt benut omdat de afrasteringspalen alleen worden ontschorst, gepunt en van afgeschuinde randen voorzien. De palen zijn onbehandeld en kunnen daardoor aan het einde van de levensduur als brandhout worden gebruikt of aan de natuur worden teruggeven. Dit in tegenstelling tot onder druk geïmpregneerde palen die als gescheiden afval moeten worden ingeleverd.
 

De Poda Ecopaal is een FSC-gecertificeerde* robiniapaal afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

 

Bij Poda Omheiningen zijn FSC-gecertificeerde robiniapalen verkrijgbaar onder de naam Ecopaal. Een FSC-certificaat betekent dat het hout afkomstig is uit bosbouw, waarbij niet meer bomen worden gekapt dan het bos kan reproduceren. De aanduiding FSC biedt ook de garantie dat dieren en planten worden beschermd en dat de mensen die in het bos werken zijn opgeleid, gebruik maken van een degelijke veiligheidsuitrusting en een correcte beloning ontvangen.

*Poda A/S FSC® C006739

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie