De zon als energiebron

Gemaakt op

De zon als energiebron

Vaak is er geen elektriciteits- of waternet aanwezig op plekken waar vee loopt te grazen. Dit kunnen zomerweiden of natuurgebieden zijn zoals bijvoorbeeld heidevelden, bossen en duinen.

Elektrische afrasteringen, drinkwatervoorzieningen en eventueel automatische poorten hebben energie nodig om optimaal te functioneren. De accu zorgt voor een continue werking - ook als de zon niet schijnt - terwijl het zonnepaneel zorgdraagt voor het opladen van de accu. Het vermogen van het zonnepaneel met de bijpassende accu is afhankelijk van de toepassing. In de winterperiode zulle meer reserves beschikbaar moeten zijn dan in bijvoorbeeld het voorjaar.

 

Schrikdraadapparaten met zonnepaneel

Elektrische afrasteringen zijn noodzakelijk om dieren veilig binnen een omheining te houden. Daarnaast worden ze ook ingezet om roofdieren (bijvoorbeeld wolven en vossen) af te schrikken, zodat ze niet in het omheinde gebied kunnen komen. Op afgelegen plekken werkt een elektrische afrastering in de regel op een accu, vaak 12 volt, in combinatie met zonnepanelen.

Schrikdraadapparaten met zonnepaneel zijn verkrijgbaar in meerdere formaten. Gallagher S100 is een van de kleinere modellen, waarbij zowel de accu als het zonnepaneel praktisch en handig zijn ingebouwd. Het apparaat is snel te installeren en kan gemakkelijk worden verplaatst. De accu heeft een capaciteit van 7,2 Ah en het zonnepaneel heeft een vermogen van 7 Watt. Met een ladingsenergie van 1 Joule is dit model geschikt voor kleinere weilanden.

 

Schrikdraadapparaat, accu en zonnepaneel zijn ingebouwd in de handige Gallagher S100.

 

De zonnepaneelbox MB2800i is een 12V schrikdraadapparaat in de ‘zware’ klasse, bestemd voor grote elektrische omheiningen in de natuur. Een accubank van 480 Ah wordt door een 270 Watt zonnepaneel van stroom voorzien. Het schrikdraadapparaat heeft een ladingsenergie van maar liefst 21 Joule. Het totale gewicht van de installatie is bijna 247 kg, dus voor de verplaatsing ervan is een trekker nodig.

De zonnepaneelbox MB2800i is een krachtige installatie op zonne-energie, die grote elektrische afrasteringen in de natuur het hele jaar door van stroom kan voorzien.

 

Veldpomp op zonne-energie

In de natuur is geen waterkraan voorhanden. Met een veldpomp op zonne-energie kan water uit een put of natuurlijke bron naar de drinkbakken van de dieren worden geleid. Ook in het geval er aangrenzend een sloot is, is het ideaal om een veldpomp te installeren: de dieren kunnen veilig en gemakkelijk water drinken en de slootkanten blijven intact.

De op zonne-energie werkende veldpomp van Poda kan tegelijkertijd meerdere plekken/drinkbakken van water voorzien en kan tot wel 1.000 liter per etmaal pompen, voldoende voor 20 koeien of 100 schapen gedurende de lente en zomer.

 

De op zonne-energie werkende veldpomp van Poda pompt water naar de drinkbakken van de dieren.

 

Automatische poorten - met hulp van de zon

Poda Omheiningen biedt verschillende mogelijkheden voor publieke toegang tot omheinde natuurgebieden. Belangrijk is de bediening. Eenvoudig te gebruiken door bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, fietsers en mensen met kinderwagens en tegelijkertijd geen open doorgang waar de dieren eventueel naar buiten kunnen.

Een automatische poort op zonne-energie, die met een druk op een knop geopend wordt en automatisch sluit, is een van de mogelijkheden. De automatische poort heeft een 24 Volt motor en wordt door zonnepanelen van stroom voorzien. De besturing kan worden aangepast, zodat de poort na een vastgesteld aantal seconden sluit. Echt handig, ook op bijvoorbeeld een ruiterpad, waarbij de ruiter zittend op het paard de poort kan openen.

 

Automatische poorten kunnen ook in de natuur worden geïnstalleerd. Comfortabel voor onder andere rolstoelgebruikers en ruiters.

 

Neem contact op met uw Poda-partner voor informatie en advies over zonnepanelen afgestemd op uw toepassing. Poda kan uiteraard ook voor een professionele installatie zorg dragen.

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie