Houten paal ge´mpregneerd met... hout!?

Gemaakt op

Houten paal ge´mpregneerd met... hout!?

FaunaWood is de naam van een milieuvriendelijk en duurzaam type afrasteringspaal, gemaakt met behulp van nieuwe technologie. Het basismateriaal is gewoon sparrenhout dat is geïmpregneerd met "bio-hars" dat wordt gewonnen uit afvalhout. 

"Biohars is niet giftig en wordt gewonnen uit houtresten met behulp van een zogenaamde pyrolyse-techniek," legt Morten Andreasen, productspecialist bij Poda Omheiningen, uit. Oud FaunaWood kan zelfs worden gerecycled voor de productie van bio-hars voor nieuwe FaunaWood palen. "Op die manier kunnen oude afrasteringspalen in feite een levenscyclus ingaan waarbij het hout steeds opnieuw wordt gebruikt", zegt Morten Andreasen. 

 

Bekroonde innovatie 

FaunaWood heeft al prijzen gewonnen in verschillende innovatiewedstrijden. Op de "Agromek"-tentoonstelling in Denemarken heeft de FaunaWood-omheiningspaal de hoogste waardering van "3 sterren" gekregen. Faunawood heeft ook een prijs gewonnen bij "Agroteknikk" in Noorwegen, en is onlangs genomineerd voor de innovatieprijs bij de Zweedse "Elmia Lantbruk", die dit najaar plaatsvindt.  

Bij de prijsuitreiking benadrukten de jury's de innovatieve, niet-giftige impregnering met biohars, de lange levensduur en het feit dat FaunaWood 100% recycleerbaar is.   

 

25 jaar garantie 

Het zal nog wel even duren voordat nieuwe FaunaWood afrasteringspalen gerecycleerd moeten worden: tijdens het speciale impregneerproces dringt de bio-hars diep in het hout door, waardoor het bijzonder resistent wordt tegen rotting, rot en schimmelaantasting. Poda biedt een garantie van 25 jaar op FaunaWood. 

FaunaWood palen zijn ontschorst in plaats van gefreesd. "Dit betekent minder afval bij de productie en helpt natuurlijke hulpbronnen te sparen," zegt Morten Andreasen. Tegelijkertijd hebben de FaunaWood palen een rustieke uitstraling die goed in de natuur past - zowel voor omheiningen met stroom als met gaas. Een unieke afrasteringspaal voor gebruik in natuurprojecten en andere plaatsen waar natuurlijke materialen en een lange levensduur belangrijk zijn. 

 

Productspecialist Morten Andreasen van Poda Omheiningen laat hier zien hoe de bruine biohars tot in de kern van de FaunaWood paal is doorgedrongen. Daarnaast staat een drukgeïmpregneerde afrasteringspaal (links), een Robinia-paal (midden) en een FaunaWood-paal (rechts). 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie