Zo beschermt u uw dieren tegen wolven

Gemaakt op gedurende Wolven

Zo beschermt u uw dieren tegen wolven

Controleer uw afrasteringen

Wolven kruipen het liefst onder de afrastering door. Daarom is het belangrijk dat er geen zwakke plekken in de omheining aanwezig zijn waar een wolf onderdoor kan kruipen. Wees vooral attent op afgelegen stukken, afrasteringen aan de bosrand en alle plekken met hoogteverschillen zoals bijvoorbeeld een dam; vaak zien we dat tractorsporen voldoende ruimte geven voor de wolf om onder de omheining door te kruipen.

Zorg ervoor dat de poorten altijd gesloten zijn; ook wanneer er geen dieren lopen. Vermijd het gebruik van overstappen (overgangen voor mensen) die wolven kunnen gebruiken om over de omheining binnen te komen.

De hele omheining moet degelijk geplaatst worden met strak gespannen gaas en draad voor een optimale functionaliteit.

Schrikdraad is een “must”

Wolven hebben een hekel aan schrikdraad. Daarom is het essentieel dat het schrikdraad op de juiste wijze geïnstalleerd en onderhouden wordt. Er moet minimaal 3000 volt op de schrikdraden staan; ook op de plaatsen waar te afstand tot het schrikdraadapparaat het grootst is, achter aan de omheining. Zorg ervoor dat er altijd stroom op de elektrische afrastering staat; ook wanneer er geen dieren lopen. De wolf kan dan niet wennen aan een bepaalde doorgang.

Denk aan onderhoud

Bij een juiste installatie van het schrikdraadapparaat met voldoende aarding is het schrikdraadapparaat in staat om ook bij vegetatiegroei tegen de stroomdraden voldoende spanning op de afrastering te houden. Een schrikdraadapparaat is echter geen grasmaaier. Bij heftige vegetatiegroei tegen de stroomdraden kan de situatie ontstaan dat er te weinig spanning op de draden staat. In dat geval is onderhoud noodzakelijk door het teveel aan vegetatie te maaien. Ook de verbindingen in een elektrische afrastering zijn cruciaal voor een optimale werking. Gebruik hiervoor de daarvoor bestemde dubbel geïsoleerde kabel die gemaakt is om spanningen tot 10000 Volt te verwerken. De bekende koperdraden zijn dit niet.

Vooral in droge periodes is een goede aarding van het schrikdraadapparaat alles bepalend. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden.
 

Ontvang een SMS bij storingen in uw elektrische afrastering

U kunt de afrastering eenvoudig en op afstand controleren door een Poda SMS Alarm op uw elektrische afrastering te monteren. Deze kleine alarmbox verstuurt een bericht naar uw mobiele telefoon als de spanning op de afrastering onder een vooraf ingesteld niveau daalt. Ook bij plotselinge daling van de spanning zal een alarm gegenereerd worden. Controle op afstand; een zekere manier om uw omheining continue functioneel te houden.

Wolf-bestendige omheiningen

Wolf-bestendige omheiningen zijn kosten-efficiënte oplossingen die een hoge mate van veiligheid geven.

Bij het plaatsen van nieuwe omheiningen voor bv. schapen, bevelen we een afrastering aan met een hoogte van 125 cm. Dit type omheining wordt gebouwd met 116 cm Poda Supernet aangevuld met minstens 2 stroomdraden aan de buitenkant. Eén maximaal 20 cm boven het maaiveld en de andere aan de bovenkant van het hek.

Een goed alternatief is een 6-draads elektrische afrastering met de onderste draad maximaal 20 cm boven het maaiveld. De draadafstand tussen de draden dient ook ca. 20 cm te zijn. Elektrische afrasteringen kunnen permanent of verplaatsbaar zijn. In beide gevallen is de continue stroomvoorziening essentieel voor een optimale bescherming. Eenvoudig te plaatsen met de klassieke Poda insultimber palen.

Hebt u al een omheining? Bestaande 2- of 3-draads afrasteringen kunnen in sommige gevallen omgebouwd worden tot 5- of 6-draads omheiningen. Afhankelijk van de materialen en de conditie van de materialen die gebruikt zijn in de bestaande omheining. Bij het uitbreiden van bestaande elektrische afrasteringen is het essentieel om de juiste geleidende materialen te gebruiken, de verbindingen te controleren en waar nodig te herstellen en uiteraard het schrikdraadapparaat met aardleiding te controleren en indien nodig te verbeteren.

Extra veiligheidsmaatregelen

In gevallen waarin een extra veiligheidsgraad gewenst is, kunt u overwegen om de afrastering iets hoger te maken. Ook het ingraven van het gaas of platgelegd gaas naar buiten kunnen extra maatregelen zijn. Daarnaast is het mogelijk om in geval van een gaasomheining het gaas iedere 100 meter extra te aarden. Dit is een kleine moeite en komt de functionaliteit van de stroomdraden ten goede.

Als u overweegt om uw dieren ´s avonds bij huis te houden is een nachtpaddock een goede optie. Zorg in dit geval voor het juiste type omheining met extra beveiligingsmaatregelen naar wens.

Als u overweegt een wolf-bestendige afrastering te plaatsen, neem dan contact op met uw lokale Poda-partner voor advies op maat.

 


Reactie(s) 1

Schrijf uw reactie