Wat is de goede hoogte van een paardenomheining?

 

 

Meestal plaatsen wij omheiningen ongeveer 130 cm hoog. Maar deze maat is niet voor iedereen passend. Veiligheid, uitstraling en regelgeving hebben invloed op de hoogte voor je paardenomheining. Met behulp van onze 8 gouden vragen kom jij tot de perfecte hoogte van je paardenomheining.

 

Reguliere hoogte van paardenomheiningen

8 Gouden vragen voor de perfecte hoogte van je paardenomheining

Een goede paardenomheining is 100 tot 180 cm hoog. Met onze 8 gouden vragen over je omheining kom jij tot de perfecte hoogte van je paardenomheining.

 

  1. Hoe groot is je paard?
  2. Wat is het doel van de omheining?
  3. Hoeveel ruimte heeft je paard?
  4. Hoe lang staat je paard achter de omheining?
  5. Wat is het karakter van je paard?
  6. Wat vindt je mooi?
  7. Wat is de regelgeving?
  8. Wat vinden anderen?

 

 

De juiste hoogte van een omheining voor je paard bepalen is niet altijd even eenvoudig.

Hoe bepaal je de goede hoogte van je omheining?

Hoe hoog moet mijn paardenomheining zijn?

Afhankelijk van de oppervlakte van de weide moet een omheining voor paarden en pony’s 100 - 180 cm hoog zijn. Voor kleine ponys is 1 draad of ligger genoeg, voor grote paarden zijn 3 tot 4 horizontale draden of liggers nodig.

 

 

1. Hoe groot is je paard?

Een groot paard heeft een hogere omheining nodig dan een klein paard* (Bron Guiness Wordrecords)

 

Hoe groter het paard, hoe hoger de omheining.

Heb je een gezellige shetlander dan ben je klaar met een omheining van 100 cm hoog.

Maar wil je een briesende KWPN springhengst bij de merries vandaan houden, dan is een omheining van 150 tot 180 cm een verstandige keuze.

 

 

2. Wat is het doel van de weide omheining?

Hoe hoger het risico op gevaar, hoe hoger de weide omheining.

 

Staat de omheining langs een drukke weg? Dan mag deze best iets hoger zijn dan wanneer de omheining midden in het bos staat.
Is de weide omheining tevens een erfafscheiding en wil je niet je paard in de gang van de buren? Dan maak je de omheining wat hoger.

Functioneert de omheining als afscheiding tussen twee weide percelen, of is staat het hekwerk om een rijbak waar alleen in gereden wordt? Dan mag de paardenomheining best wat lager zijn.

Wil je een omheining om je stapmolen, dan adviseren wij een hoogte van ten minste 150 cm. Dan voorkom je dat je paard de neiging krijgt om er overheen te springen.

 

 

3. Hoeveel ruimte heeft je paard?

Hoe meer ruimte je paard heeft, hoe minder vaak hij in de buurt van de omheining komt en dus hoe lager de omheining mag zijn.

Paarden met veel...

 

... of weinig ruimte

 

Je kunt je voorstellen dat wanneer de briesende hengst van hierboven een zee aan ruimte heeft, de omheining lager mag zijn dan wanneer hij in een paddock van 10x 10 meter staat.

 

 

4. Hoe lang staat je paard achter de omheining?

Hoe langer een paard binnen de omheining staat, hoe vaker hij in aanraking komt met de omheining.
Je kunt je voorstellen dat wanneer een paard van ’s ochtends voor het werk, tot ’s avonds na het eten in een zanderige paddock staat, hij regelmatig bij de omheining komt kijken. In alle tijd die hij heeft kan hij van alles proberen: knabbelen, duwen, schuren, trekken en eventueel zelfs springen. Dan is een hogere omheining een goede keuze.
Als je paard een paar uurtjes per dag in dat hele grote weiland met een enorme hoeveelheid vers gras mag rondrennen, dan kan de omheining minder hoog zijn.

 

 

5. Wat is het karakter van je paard?






Is je paard de liefste thuis…

Of gaat je paard er liever vandoor?

 

Hoe graag gaat je paard op avontuur? Een rustig koudbloedig Belgisch trekpaard die het naar z’n zin heeft en genoeg te eten krijgt, zal minder behoefte hebben aan het testen van je omheining. De volbloed KWPN hengst met een paar leuke merries in het zicht zal de omheining van dichtbij bestuderen en z’n kansen inschatten. Een hogere omheining is in dit geval aan te bevelen.

 

 

6. Wat vindt je mooi?

Over smaak valt niet te twisten, over de hoogte van je omheining wel.
 

Als je paardenweide vlak bij je openslaande deuren van de woonkamer ligt. Dan is de hoogte van je omheining van invloed op je uitzicht. Een houten omheining met vier liggers en 180 cm hoog als uitzicht word niet door iedereen gewaardeerd.
Een omheining met drie schrikdraden en 130 cm hoog verstoort het uitzicht veel minder.

 

 

7. Wat is de regelgeving?

Met een omheining pas je de uitstraling van de omgeving aan. Wij vinden dat de uitstraling sterk verbeterd, maar niet iedereen denkt daar zo over. Voordat je een omheining gaat plaatsen is het dus verstandig om even uit te zoeken of dat mag en onder welke voorwaarden.

 

Op omgevingsloket.nl kan je op basis van postcode en huisnummer controleren of een omheining vergunning-plichtig is.

In het Handboek veilig paardrijden (april 2019-1) vindt je op de pagina’s 8, 11, 19 en 20 een aantal aanbevelingen voor de hoogte van omheiningen. Zij stellen als eis dat omheiningen voor paarden ten minste 100 cm hoog is en adviseren 150 cm voor de meeste omheiningen.

En als laatste stelt ook paardenwelzijnscheck.nl dat een omheining ten minste 100 cm hoog moet zijn.

 

 

8. Wat vinden anderen?

Wat is gangbaar en wat vinden de anderen ervan. Wij mensen zijn sociale dieren en hechten waarde aan de mening van vrienden, familie en buren.
De meeste omheiningen die wij plaatsen komen rond 130 cm hoog
Niet iedereen kan even goed overweg met z’n buren. Maar ben je van plan om een omheining te bouwen voor de openslaande deuren van je buren, dan is het netjes om vooraf te overleggen en je buren te informeren over je nieuwe omheining.

 


 

Ben je bezig met een nieuwe omheining en kom je er met de 8 gouden vragen nog niet uit? Neem dan contact met ons op en dan maken wij graag een afspraak om langs te komen en je wensen te bespreken.