Controleer uw elektrische afrastering

In dit artikel laten we je zien hoe je een complete afrasteringscontrole van je elektrische afrastering uitvoert om er zeker van te zijn dat hij goed werkt.

Het is belangrijk dat u uw elektrische afrastering regelmatig controleert. Als de elektrische afrastering niet goed werkt, zullen dieren snel het respect voor de afrastering verliezen en bestaat het risico dat ze uitbreken of gewond raken. 

We hebben de afrasteringscontrole opgedeeld in 4 delen:

  1. Het controleren van het schrikdraadapparaat
  2. Het controleren van de spanning op de elektrische afrastering
  3. Controleren van de aarding van het schrikdraadapparaat
  4. De afrastering inspecteren

1. Werkt uw schrikdraadapparaat goed?

Het schrikdraadapparaat is de "motor" van een elektrische afrastering. Wanneer u uw elektrische afrastering controleert, moet u daarom eerst meten of deze naar behoren functioneert. Dit geeft u ook een goed uitgangspunt als u later controleert of de afrastering zelf goed functioneert. 

Uw schrikdraadapparaat heeft tenminste 2 aansluitingen:

🔴 Een rode, die verbonden wordt met de elektrische afrastering. 

🟢 Een groene waar de aarding aangesloten wordt.

Stap voor stap

1. Schakel het schrikdraadapparaat uit en koppel de draad naar de afrastering af van de rode aansluiting.

2. Schakel het schrikdraadapparaat weer in en meet nu met een digitale voltmeter de spanning tussen de rode en groene klemmen (zie onderstaand apparaat). Houd de kleine aardingspen van de voltmeter tegen de groene klem (aarde) en de sensor op de voltmeter tegen de rode klem.

❌ Is de spanning minder dan 6.000 volt (6 kiloVolt)? Dan is het schrikdraadapparaat waarschijnlijk defect.

✅ Is de spanning 6.000 volt of meer? Dan is het apparaat in orde.

3. Noteer de spanning die de voltmeter aangeeft: die heeft u later nodig bij de afrasteringscontrole.

❗ Vergeet niet het schrikdraadapparaat weer uit te schakelen voordat u het raster aansluit op de rode knop. Daarna kunt u het schrikdraadapparaat weer inschakelen zodat de afrastering weer onder stroom staat.

2. Staat er voldoende spanning op de afrastering?

Een elektrische afrastering geeft alleen een schok als u tegelijkertijd de afrasteringsdraad en de grond aanraakt. Daarom moet de groene aansluiting van het schrikdraadapparaat verbonden zijn met de aarding van het toestel. Aarding is een frequente bron van storingen die de prestatie van de elektrische afrastering negatief beïnvloedt.

Laten we eens kijken hoe goed uw elektrische afrastering werkt!

Meet de spanning op de afrastering zelf met een voltmeter: houd de voltmeter tegen de afrasteringsdraad en zorg ervoor dat de kleine aardingspen van de voltmeter in de grond wordt gestoken. Lees de spanning op de afrastering af en vergelijk deze waarde nu met de spanning die u direct op het schrikdraadapparaat heeft gemeten (zie deel 1 van de afrasteringscontrole).

✅ Is het verschil minder dan 1.500 volt (bijv. 6.000 volt gemeten op het apparaat en 5.000 volt gemeten op de afrastering = 1.000 volt verschil)? Dan zijn de aarding en de elektrische verbindingen naar de afrastering in orde.

❌ Is het verschil groter dan 1.500 Volt (bijv. 6.500 Volt gemeten op het apparaat en 4.500 Volt gemeten op de afrastering = 2.500 Volt verschil)? Dan is het een teken dat de aarding onvoldoende is en/of de elektrische verbindingen naar de afrastering niet correct functioneren.

3. Hoe kunt u de aarding controleren?

Als er onvoldoende spanning op de afrastering staat (zie deel 2 van de afrasteringscontrole), is de oorzaak vaak een gebrekkige aarding.

Hier volgt een uitleg over hoe u de aarding van uw afrastering kunt controleren:

1. Schakel het schrikdraadapparaat uit en maak een tijdelijke kortsluiting in de afrastering, op ongeveer 100 meter afstand van de aardpen. De kortsluiting moet voldoende zijn om de spanning op de afrastering tot minder dan 1.000 volt te reduceren. De kortsluiting kan tot stand worden gebracht door een aardpen naast de afrastering neer te slaan en deze met de afrastering te verbinden.

2. Als u het schrikdraadapparaat inschakelt, loopt de stroom door de afrastering, via de kortsluiting en de aarde retour naar de aardpen van het apparaat. Als de aarding niet voldoende is, zal een deel van deze stroom zich verspreiden in de grond. U kunt het daadwerkelijk voelen door een hand op de aardpen te leggen en de andere op de grond ernaast. Maar wees voorzichtig, want je kunt een aardige schok krijgen. Gebruik in plaats daarvan een digitale voltmeter, waarbij je de "overloop" nauwkeurig kunt aflezen:

✅ Is de spanning lager dan 300 volt? Dan is de aarding in orde.

❌ Is de spanning hoger dan 300 volt? Dan is de aarding niet toereikend.

3. Vergeet niet na de aardetest de aangebrachte kortsluiting weer te verwijderen! 

Hoe kunt u de aarding verbeteren?

Vaak zien we dat het aardingssysteem ondermaats is. Veel mensen zijn verbaasd over het aantal aardpennen dat nodig is voor een goede aarding, maar het is belangrijk te bedenken dat er een zeer hoge spanning door het circuit gaat.

👍 Een vuistregel is het gebruik van 1 standaard aardpen van 2 meter per 3 Joule energie die het schrikdraadapparaat kan leveren. Een schrikdraadapparaat zoals de Gallagher M1400 levert bijvoorbeeld maximaal 12 Joule, dus daarvoor zijn 4 aardpennen nodig als uitgangspunt.

Om de aarding te verbeteren kunt u meerdere dingen doen:

👉 Ten eerste kunt u het aantal aardpennen verhogen totdat u minder dan 300 Volt meet bij de aardetest. De aardpennen moeten 3 meter uit elkaar worden geplaatst en met een goed geleidende gegalvaniseerde draad worden verbonden. Zorg er ook voor dat u voldoende afstand houdt van de aarding van andere elektrische installaties.

👉 Soms kunt u problemen ondervinden met de aarding als gevolg van de bodemgesteldheid. Op zandgronden is het soms nodig om meerdere aardepennen op elkaar te slaan en daarmee dieper in de bodem te komen. Dit kan met behulp van een aardesok die de aardepennen verbindt tot een lange en diepere aarding. Uw Poda partner beschikt over apparatuur om dit soort aardingen aan te brengen.

👉 In moeilijke omstandigheden waar de bodem erg droog en niet geleidend is, kunt u bij Poda de Bentonite aardingskit krijgen. Bentonite is een mengsel van zouten en een sterk absorberende vulkanische klei, dat het vocht zeer goed vasthoudt en daardoor de geleiding van de grond rond de aardpennen sterk verbetert.

👉 Het ontwerp van de aardpen heeft ook invloed op de functionaliteit van de aarding. De Kiwitah aardpen van Poda is bijvoorbeeld zo geprofileerd dat hij 5 keer de oppervlakte heeft van een standaard ronde aarpen. Doorgaans kan de Kiwitah aardpen 3 standaard ronde aardpennen vervangen.

4. Controleer uw afrastering

1. Nadat u de spanning hebt gemeten zonder dat de afrastering is aangesloten, sluit u het raster aan op het schrikdraadapparaat en meet u de spanning op het schrikdraadapparaat opnieuw met de voltmeter. Als de spanning sterk gedaald is ten opzichte van de eerdere meting zonder aangesloten omheining, betekent dit dat er er een storing is in de afrastering.

Een grote spanningsdaling is meestal te wijten aan vreemde voorwerpen (oude afrasteringsdraad en dergelijke) die tegen de afrasteringsdraad liggen en daardoor spanningsverlies veroorzaken. Vooral als het vochtig is, kan zware begroeiing ook een grote daling van de spanning veroorzaken. Er kunnen ook fouten in de afrastering zelf zitten, zoals slechte elektrische verbindingen, defecte isolatoren, of breuk in de draden.

2. Voer een fysieke inspectie van de afrastering uit:

👉 Controleer of de isolatoren intact zijn en of de afrasteringspalen stevig en stabiel staan.

👉 Span de afrasteringsdraad indien nodig aan en controleer op contact met vreemde voorwerpen (bv. oude draad, takken, enz.). U hoort vaak kleine tikken door sluiting en slechte verbindingen, vooral bij vochtig weer.

Smartfix in combinatie met de Poda Smartplug

📲 Het is tijdens de inspectie en reparatie van uw afrastering dat u de voordelen ervaart van een op afstand bedienbaar schrikdraadapparaat. Met de Poda Smartplug kunt u via een app op uw mobiele telefoon uw schrikdraadapparaat op iedere gewenste plek uit- en weer inschakelen. Uitermate handig als u tijdens de inpectieronde een storing vindt en ter plekke de stroom uit kunt schakelen om de reparatie te doen.

📱 Terwijl u langs de afrastering loopt, meet u met de smartfix iedere 100 meter de spanning; de spanning daalt gestaag naarmate u dichter bij een storing komt. Met piijlen en cijfers kunt u zien in welke richting de stroom loopt, en daarmee in welke richting u moet lopen om bij de storing te komen. Snel en efficiënt. Eenmaal aangekomen bij de storing schakelt u via de app van de Poda Smartplug uw schrikdraadapparaat uit om ter plekke de reparatie te doen.

❗ Vergeet niet om daarna het schrikdraadapparaat weer in te schakelen!

De spanning op de elektrische afrastering zal het laagst zijn op het verste punt van uw schrikdraadapparaat. Bij een goed functionerende elektrische afrastering moet u altijd minimaal 3.000 volt kunnen meten aan het "einde" van de afrastering, d.w.z. het verste punt vanaf het schrikdraadapparaat.

Is uw afrastering correct opgebouwd?

➰ Fouten die vaak voorkomen zijn slechte verbindingen. Vermijd verbindingen met lussen en knopen. Alle verbindingen moeten worden gemaakt met de gegalvaniseerde of roestvrijstalen draadverbinders en verbindingsplaatjes die zijn ontworpen voor gegalvaniseerde draad, kunststof draad en lint. Iedere slechte verbinding leidt tot een meetbaar verlies, dus er is niet veel nodig om de functionaliteit van een elektrische afrastering te verminderen.

🧵 Ook de gebruikte draden of lint in de afrastering spelen een cruciale rol in de functionaliteit. Slechte geleiders en slechte verbindingen zijn in veel gevallen de oorzaak van een niet goed werkende elektrische afrastering. Zorg ervoor dat alle draden de gebruikt worden gegalvaniseerd zijn; inclusief de aanvoerkabel van het schrikdraadapparaat naar het begin van het raster. Koperdraad wordt sterk afgeraden; het geleidt goed, maar al heel snel zal corrosie optreden waardoor de verbindingen niet meer functioneren. Uw Poda partner, expert in elektrische afrasteringen, kan u hier meer over vertellen.

Ook de constructie van de afrastering zelf kan problemen opleveren. Afgezien van het welzijn en het gedrag van de dieren moet de afrastering technisch correct zijn ontworpen en geïnstalleerd om de functionaliteit te garanderen. Bij poorten en hekken moet de elektrische afrastering worden aangesloten met een ondergrondkabel onder het hek door. Om ervoor te zorgen dat er ten alle tijde stroom staat op het complete raster.

Een alarm voor extra veiligheid

Uitbrekende dieren door een niet goed werkende afrastering moet ten alle tijde worden voorkomen.

Poda Fencealarm is hiervoor de oplossing op maat. 24/7 wordt de spanning op uw afrastering op iedere gewenste plek in de gaten gehouden en via een app op uw mobiele telefoon gerapporteerd. Bij plotselinge spanningsdalingen op uw elektrische afrastering krijgt u direct een alarm; per SMS en per mail. Ook als de spanning beneden een vooraf ingesteld niveau daalt, wordt u direct verwittigd. Een zeer waardevolle hulp bij het monitoren van uw omheining.

📲 Op het moment dat u een storingsmelding ontvangt, weet uw wat er gebeuren moet. De storing zoeken met de smartfix, de stroom uitschakelen met de Poda Smartplug, de afrastering repareren en het schrikdraadapparaat weer inschakelen. Eenvoudiger kan het niet!

Neem contact op met uw Poda partner als u storingen en defecten aan uw afrastering wilt laten verhelpen. Ook als u een professionele controle wenst, staan de Poda partners voor u klaar!

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit