Zomerdrinkbakken voor rundvee, paarden en schapenEen goede drinkbak heeft veel voordelen. Als er een vlotterventiel gemonteerd is, houdt dat de bak automatisch gevuld en kunnen alle dieren in de kudde makkelijk bij de waterspiegel.

 

Nu het warmer wordt, is het belangrijk dat uw vee voldoende water kan drinken. Dieren drinken graag uit een open wateroppervlakte, dus veel eigenaars kiezen ervoor, tijdens het zomerseizoen één of meerdere drinkbakken in de wei te hebben staan.

Alle individuen in een kudde moeten eenvoudig toegang tot water hebben. Het is dus belangrijk om te overwegen of er pasgeboren of jonge dieren in de kudde zijn. Al vanaf een leeftijd van 14 dagen hebben ze behoefte aan water. De hoogte van de drinkbak moet bij de dieren passen. De gebruikelijke hoogte voor een drinkbak voor paarden en koeien is 60 cm. Voor kleinere dieren, zoals schapen en geiten, hebben we een lagere drinkbak met een hoogte van 40 cm.

Als de dieren een groot oppervlak tot hun beschikking hebben, b.v. bij begrazing van natuurgebieden, is het om meerdere drinkbakken te hebben zodat alle dieren tegelijkertijd kunnen drinken. Anders bestaat de kans, dat zwakke dieren niet genoeg kunnen drinken en een tekort aan water hebben.

Kies de juiste drinkbak

Zorg ervoor dat u een drinkbak aanschaft die ontworpen is voor het doel waarvoor u hem nodig heeft. In tegenstelling tot metselaars speciebakken en emmers etc. zijn de drinkbakken van Poda gemaakt van plastic dat goedgekeurd is voor de consumptiedoeleinden. De drinkbakken zijn bovendien verkrijgbaar in goede, grote formaten van b.v. 1000 liter, waardoor de bak stabiel staat en meerdere dieren tegelijkertijd kunnen drinken.

Het kan er ruw aan toe gaan in de wei. De drinkbakken van Poda zijn gemaakt van rotatie-gegoten plastic dat hoge druk en andere belasting kan weerstaan zonder te scheuren. U krijgt b.v. niet minder dan 8 jaar garantie op Poda’s Super-drinkbakken.

 

Er zal zich ongetwijfeld vuil verzamelen op de bodem van de drinkbakken, dus niemand ontkomt eraan om ze op geregelde tijden schoon te maken. Het is dan een groot voordeel dat de drinkbak voorzien is van een stop in de bodem, zodat hij makkelijk geleegd kan worden en op zijn kant gezet kan worden.

Een vlotterventiel is een must!

Als uw watervoorziening in de wei is aangesloten op de waterleiding, heeft u het makkelijk. Het water staat onder druk en dat heeft zijn voordelen. Het beste is om dan een vlotterventiel te laten installeren in uw Poda-drinkbak. Het ventiel zorgt voor een constante watertoevoer en sluit de toevoer automatisch af als de bak vol is. Op die manier hoeft u de bak niet zelf te vullen en kunt u ervan verzekerd zijn dat er altijd genoeg water is. Jonge dieren kunnen makkelijk de wateroppervlakte bereiken en de gevulde bak is niet zomaar om te gooien als er ongelukken gebeuren.

Als een speciale extra is onze Super-drinkbak voorzien van een extra kamer waarin een inbouwventiel gemonteerd kan worden dat extra goed beschermd is. In de standaard-drinkbakken bevelen we een ventiel aan dat onder water zit, dichtbij de bodem van de bak, waar het ook goed beschermd is.

Een ander voordeel van onderwaterventielen is dat de dieren geen last hebben van onrust op het wateroppervlak. De vlotter die het ventiel aan- en uitschakelt is een met lucht gevulde kogel die op het wateroppervlak drijft en het ventiel activeert met behulp van een sterke lijn. Een uiterst robuust systeem dat in de loop der jaren zijn waarde heeft bewezen in duizenden installaties.

 

Wat doe ik zonder leidingwater?

Bij begrazingsprojekten in natuurgebieden etc. is er mogelijk geen toegang is tot leidingwater. In dat geval moet het water opgepompt worden uit een bron of uit natuurlijk water. Zelfs als er een meertje of een sloot in de buurt is, zal het in vele gevallen nodig zijn om water te halen voor de drinkbak zodat de oevers niet vertrapt worden en er een veiligere plek geschapen wordt voor de dieren om te drinken. Een professionele oplossing is Poda’s Weidepomp op zonneënergie, een compleet systeem met zonnepaneel, regulator, accu, pomp, slangen, filter etc., gemonteerd op een frame met een beveiligingskast voor de gevoeligere delen.

Met een dergelijk systeem heeft u uw eigen autonome waterleiding. Als de pomp het water onder druk heeft gezet kunt u het naar een of meerdere drinkbakken leiden. Afhankelijk van de hoogte en de afstand waarover het water gepompt moet worden vanaf de bron, levert de weidepomp op zonneënergie maximaal 1000 liter per etmaal. Genoeg water voor 10 melkkoeien, 20 grote paarden, 20 stuks slachtvee of 100 schapen tijdens het zomerseizoen.

Pas goed op uw vee

Tot slot: wees erop attent dat er een dode vogel in de drinkbak kan liggen. Daar kunnen de dieren ziek van worden. Denk er daarom aan om al uw drinkbakken dagelijks te inspecteren, ook als u een goed werkend automatisch systeem opgebouwd heeft.

 

 

Met de weidepomp op zonneënergie hebt u uw eigen kleine autonome waterleidingssysteem dat water op kan pompen en verdelen vanuit uw eigen bron, sloot of meer naar uw drinkbakken.

Weidepomp op zonneënergie