FAQ - 10 vragen en antwoorden over paardenomheiningen

Paarden behoren tot de moeilijkste dieren om te omheinen en er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden als je een paardenweide aanlegt. Hier hebben we de antwoorden op de meest gestelde vragen over paardenomheiningen verzameld om je te helpen de juiste omheining te kiezen voor jou en je paarden.

In dit artikel vind je de antwoorden:

1. Wat is de beste omheining voor paarden?

2. Hoe maak ik een paardenweide?

3. Hoe groot moet een paddock zijn voor een paard?

4.  Hoe hoog moet een afrastering voor paarden zijn?

5. Hoeveel liggers of draden moeten er in een paardenomheining?

6. Hoeveel spanning moet er op een electrische paardenafrastering staan?

7. Is een elektrische afrastering duur in stroom?

8. Wat is de veiligste omheining voor paarden?

9. Hoeveel kost een paardenomheining?

10. Wat is de goedkoopste paardenomheining?

Als je een vraag hebt waar je het antwoord niet op kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Jouw lokale Poda Partner is expert op het gebied van afrasteringsoplossingen en adviseert je graag over de constructie van de afrastering, de te gebruiken materialen, het oplossen van problemen, het onderhoud en nog veel meer. Neem hier contact op met uw lokale Poda Partner

1. Wat is de beste omheining voor paarden?

Als het gaat om de veiligheid van paarden, wordt een houten omheining beschouwd als een zeer veilig type afrastering; zeker als het wordt aangevuld met een extra stroomdraad op de liggers. Dit komt omdat een houten omheining een stabiele, fysieke barrière is die ook goed zichtbaar is voor paarden. De stroomdraad werkt als een extra psychologische barrière en geeft de paarden het volle respect voor de omheining, zodat ze gepast afstand houden.

Een puur elektrische afrastering is voordeliger dan een houten omheining en is ook een uitstekende oplossing. Wees je er echter van bewust dat er ook een hoger risico is op verwondingen. Daarom stelt een elektrische afrastering voor paarden hoge eisen aan de juiste materialen, een correcte installatie en het onderhoud. Bij Poda Omheiningen hebben we de beste ervaringen met Hippolux, een sterke staaldraad omhuld met een kunststof mantel voor een optimale veiligheid. Hippolux is zeer goed geleidend, is gemakkelijk gespannen te houden en de mantel beschermt de paarden tegen mogelijke snijwonden.

2. Hoe maak ik een paardenwei of paddock?

Hier zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:

  • Maak een ruime paddock. Goede ruimte betekent meer welzijn en veiligheid. Voldoe minimaal aan de richtlijnen voor het houden van paarden (zie vraag 3).
  • Kies een veilig type omheining dat ontworpen is voor paarden.
  • Bouw indien mogelijk een paardenwei met afgeronde hoeken.
  • Maak een "zandbak" in het midden van de paddock waar paarden kunnen rollen. Paarden rollen meestal waar de grond onbedekt is. Dit is vaak vlakbij de omheining, waar het risico groot is dat ze met hun benen in de afrastering komen.
  • Vermijd poorten dicht bij de hoeken van de paddock. Maak ruimte voor paarden om te ´dollen´ en elkaar te ontwijken als er activiteiten zijn.
  • Gebruik bij voorkeur vaste hekken. Een vast hek maakt het gemakkelijker en veiliger om met de paarden in- en uit te lopen.
  • Vermijd verbindingen met spiraalveren, waar de staart van het paard  per ongeluk in verstrikt kan raken.
  • Bij poorten in een electrische afrastering moet de stroom middels een grondkabel van de ene naar de andere kant gebracht worden. Voor een optimale veiligeid is de vuistregel dat er bij het openen van een poort geen stroom meer op de poort staat, waarbij de gehele afrastering nog volledig onder stroom blijft staan.
  • Zorg voor een goede betrouwbare drinkwatervoorziening in de paddock zodat de paarden altijd toegang hebben tot vers water.💧
  • Zorg ervoor dat de paarden beschutting hebben tegen zowel zon als slecht weer, bijvoorbeeld door een schuilstal in de paddock te plaatsen.

3. Hoe groot moet een paddock zijn voor een paard?

Paarden gedijen het beste als ze veel ruimte hebben. Een grote paddock betekent ook dat paarden minder snel in contact komen met de afrastering. De richtlijnen kunnen daarom gezien worden als een  minimum vereiste.

Volgens de richtlijnen voor het houden van paarden is het advies dat een paddock een oppervlakte van minstens 200 m²  per paard moet hebben. Dit betekent dat een paddock voor bijvoorbeeld 6 paarden minstens 1.200 m² groot moet zijn.

4. Hoe hoog moet een omheining voor paarden zijn?

De hoogte van de omheining moet worden aangepast aan de grootste paarden die in de paddock staan.

👍 Een vuistregel is dat de hoogte van de omheining gelijk is aan de stokmaat van het paard x 0,75 - 0,8.

De stokmaat is de hoogte vanaf de grond tot de bovenkant van het schouderblad van het paard.

5. Hoeveel liggers of afrasteringsdraden moeten er in een paardenomheining?

Een paardenraster moet minimaal 2 liggers of draden hebben. Vergeet niet dat de omheining een weerspiegeling moet zijn van alle paarden in de paddock. Vooral als de paarden verschillen in grootte, zijn extra liggers of draden nodig.

📏 Omheiningen met 2 liggers of draden kunnen gebruikt worden voor afrasteringen met een hoogte van 90-120cm. In een afrastering die 120 cm hoog is, bevinden de 2 liggers of draden zich meestal op een hoogte van 70 en 120 cm boven de grond.

📏 Omheiningen met 3 liggers of draden kunnen gebruikt worden voor afrasteringen met een hoogte van 120-140cm. In een afrastering die 140 cm hoog is, bevinden de 3 liggers of draden zich meestal op een hoogte van 60, 100 en 140 cm boven de grond.

6. Hoeveel stroom heeft een paardenafrastering nodig?

De stroom in een elektrische afrastering wordt gemeten in volt, ook wel spanning genoemd. Je meet de spanning tussen de grond en de afrasteringsdraad met een voltmeter of een speciale afrasteringstester.

⚡ Om ervoor te zorgen dat de schokken van de elektrische afrastering voldoende sterk zijn, moet u altijd in staat zijn om overal op de elektrische afrastering ten minste 3.000 volt te meten - en bij voorkeur meer. Bij een goed gedimensioneerde en goed onderhouden elektrische afrastering meet u meestal meer dan het dubbele daarvan.

De spanning op de afrasteringsdraad neemt af naarmate je verder van het schrikdraadapparaat verwijderd bent. Dit komt door de elektrische weerstand van de afrastering zelf en bijvoorbeeld begroeïng dat tegen de stroodraad aan groeit. Zorg er daarom voor dat je de hele afrastering meet - ook aan het einde van het raster; immers als daar voldoende spanning op de draad staat, dan staat er overal voldoende spanning op

Heb je genoeg stroom op het hek? Lees onze gids voor uw elektrische afrastering

7. Is een elektrische afrastering duur in stroomverbruik?

👍 Een elektrische afrastering heeft een zeer laag stroomverbruik.

👍 Gemiddeld gerekend heeft een schrikdraadapparaat een vermogen van 6-10 watt.  Als deze het hele jaar door 24 uur per dag aanstaat, komt dit overeen met een jaarlijks stroomverbruik van 52-88 kWh. Dit betekent dat de jaarlijksen kosten liggen tussen € 20 en € 35 bij een kostprijs van € 0,40 per KWh.

Om veiligheidsredenen adviseren we om het schrikdraadapparaat permanent aan te laten staan in plaats van deze telkens aan en uit te zetten wanneer de paarden de paddock in en uit gaan. Dit om ongelukken te voorkomen als gevolg van het vergeten aan te zetten van het schrikdraadapparaat. Ook zal dit een positieve invloed hebben op de functionaliteit van de afrastering wanneer er begroeïng tegen de draden komt.

Weet je niet zeker welke elektrische afrastering je moet kiezen voor paarden? Lees ons artikel en leer meer!

8. Wat is de veiligste afrastering voor paarden?

Je moet altijd rekening houden met veiligheid als het gaat om afrasteringen voor paarden. Paarden zijn kuddedieren en kunnen daardoor soms onverwachte manouvres uithalen.  Paarden hebben een uitstekend gehoor maar een relatief slecht gezichtsvermogen. Vluchten is de beste verdediging van het paard en daarom is een goede en veilige afrastering een vereiste.

Een 100% garantie bestaat niet en uiteindelijk is de keuze voor een omheining dan ook een kwestie van praktische mogelijkheden, eigen wensen en wat past het beste in de bestaande situatie.

Voor permanente paardenrasters adviseert Poda Omheiningen een houten omheining, voorzien van stroomdraden op de liggers. Wil je een puur elektrische afrastering, dan is Hippolux de meest veilige en duurzame oplossing.

Bekijk hier de Hippolux omheining

9. Hoeveel kost een paardenomheining?

Als we het hebben over de prijs van een afrastering, dan hangt deze af van de lengte van de afrastering, het aantal hoeken en het aantal poorten.

Een poort kan op verschillende manieren voor verschillende prijzen worden afgesloten: van een eenvoudig onder spanning staand elastisch koord met een poortgreep tot prachtige hardhouten poorten.

Vooral een elektrische afrastering vereist sterke hoekconstructies om de mechanische spanning van de opgespannen draden op te kunnen vangen. Dit heeft invloed op de totale prijs van de afrastering. Daarnaast zijn er de kosten van het schrikdraadapparaat, de aarding en de bekabeling.

Omdat er veel variabelen zijn, spreken we over een ´prijs per strekkende meter´. Dit zijn de materiaalkosten voor één meter afrastering, gemeten in het midden van een stuk. De strekkende meterprijs van de materialen voor een paardenomheining varieert van ca. € 6 per meter tot ongeveer €100 per meter.
Om een juiste indicatie te krijgen voor een omheining zoals u die wenst, neem dan contact op met uw lokale Poda Partner

10. Wat is de goedkoopste paardenomheining?

Een elektrische afrastering  is de meest voordelige paardenomheining. Hoewel voor een elektrische afrastering een schrikdraadapparaat en aanverwante accessoires nodig zijn, zijn de materiaalkosten voor een hoogwaardige elektrische paardenafrastering meestal minder dan een kwart van de kosten van de voordeligste houten omheining.

Prijzen per strekkende meter voor elke omheining zijn beschikbaar op de respectievelijke productpagina's. Bekijk onze paardenomheiningen hier

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit