Hest ved Podas Hippolux hegn

Elektrische afrastering voor paarden - kies het juiste type

In dit artikel richten we ons op de verschillende soorten elektrische afrasteringen die beschikbaar zijn voor paarden. Elektrische afrasteringen staan ook bekend als schrikdraad en zijn rasters die bestaan uit stroomdraden. Er zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten op de markt; hier zijn een aantal richtlijnen die je helpen de juiste draad te kiezen die het beste past bij jouw behoeften.

Zuinig en effectief

Een elektrische afrastering is de voordeligste manier om een afrastering te maken. Een elektrische afrastering werkt als een psychologische barrière die paarden weghoudt van de afrastering vanwege het risico op een elektrische schok.

Een schok is onaangenaam maar onschuldig - en paarden leren snel om een goed werkende elektrische afrastering te respecteren. Daarom is het ook belangrijk om een permanente houten omheining aan te vullen met stroomdraden op de liggers. Dit verhoogt de veiligheid in de paddock en voorkomt dat paarden de houten liggers aanvreten.🐴

Veiligheid op de eerste plaats

De draden in een elektrische afrastering zijn geen sterke fysieke barrière op dezelfde manier als de liggers in een houten omheining. Paarden zijn snel, rennen regelmatig en mogen graag rollen; daardoor kunnen ze gemakkelijk in contact met de draden komen. Wees je ervan bewust dat een veilige, goed gespannen draad cruciaal is voor het geval dat een paard toch in aanraking met het raster komt.

Je kunt bijvoorbeeld beter geen gewone afrasteringsdraad (ijzerdraad of staaldraad) gebruiken voor paardenrasters, omdat paarden zich snel kunnen verwonden aan de draden, die vaak slecht zichtbaar zijn. Zelfs tussen de vele elektrische afrasteringsdraden die op de markt zijn voor paardenomheiningen, zijn er grote verschillen in eigenschappen, dus de juiste keuze is erg belangrijk.

Alle afrasteringen hebben regelmatig inspectie en onderhoud nodig, vooral elektrische paardenrasters. Zorg ervoor dat de draden altijd goed gespannen zijn en dat er overal voldoende stroom op het raster staat. Sommige draadsoorten zijn duurzamer en stabieler dan andere; daarmee zijn er ook verschillen in de mate van onderhoud die benodigd is.

Geleidend vermogen van de afrasteringsdraad

Om het risico op ongelukken te minimaliseren, moet er altijd overal op het raster een hoge spanning staan (minimaal 3.000 volt en bij voorkeur meer) - anders verliezen paarden hun respect voor de omheining.

De draden moeten de stroom kunnen geleiden; ook hier zijn er grote verschillen in hoe goed de verschillende soorten draad in de praktijk de stroom geleiden. Dit komt door zowel de elektrische weerstand van de afrasteringsdraad zelf als het elektrische verlies dat optreedt door slijtage, slechte verbindingen, begroeïng en gebroken of kapotte geleiders.

Als het raster onderhevig is aan stroomverlies door bijvoorbeeld gras en onkruid dat tegen de draad aan groeit, zal een slechte afrasteringsdraad snel zijn functionaliteit verliezen. Vermijd daarom de goedkoopste draden en linten op de markt: vaak zul je merken dat ze de stroom niet voldoende kunnen geleiden om tot het einde van het raster voldoende spanning op de draden te houden.

Zie ook onze FAQ voor antwoorden op de meest gestelde vragen over paardenafrasteringen

Heb je meer vragen over afrasteringsdraad en paardenafrasteringen, stel ze ons! Neem hier contact op met uw  lokale Poda partner

Hieronder vind je enige richtljnen met de meest voorkomende draadsoorten voor elektrische paardrasters.

Hippolux - Equifence

🧵 Hoogwaardige draad voor permanente elektrische paarden omheiningen.

Voordelen

+ Zeer goede geleiding door sterke kerndraad.

+ Hoge veiligheid dankzij de omhullende, stroom geleidende mantel die paarden beschermt tegen risico´s op verwondingen.

+ Goede zichtbaarheid dankzij de mantel rond de draad.

+ Lange levensduur. 10 jaar garantie.

+ Optimale rentabiliteit door een relatief grote paalafstand, lange levensduur en daarmee een duurzame oplossing.

+ Minimaal onderhoud.

Beperkingen

- De relatief stijve draad is moeilijk te bewerken en vereist een bepaalde techniek. Stevige professioneel geplaatste hoekpalen vormen de basis voor deze duurzame oplossing. Kan het beste worden geïnstalleerd met professionele apparatuur en is niet geschikt voor tijdelijke afrasteringen.

👉 Lees meer over Hippolux afrasteringen

Equilux - Turbotape

🧵 Aantrekkelijke en zichtbare turbotape met goed geleidende ingeweven geleiders (stroomdraden) en versterkte randen.

Voordelen

+ Permanente afrastering die eenvoudig te monteren is.

+ Zeer goede zichtbaarheid dankzij het 40 mm brede tape.

+ Een veilig type electrische afrastering, op voorwaarde dat de afrastering correct is geïnstalleerd en regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden.

Beperkingen

- Tape is windgevoelig en zal sneller slijten als het wordt blootgesteld aan harde wind. Dit kan verholpen worden door gebruik te maken van isolatoren met rubberen inzetstukken en een kortere afstand tussen de afrasteringspalen.

- Vereist een zorgvuldige installatie en een regelmatige controle om ervoor te zorgen dat de turbotape altijd gespannen is en dat er te allen tijde voldoende spanning staat op de hele afrastering.

🔥 Wij raden onze Polytape aan voor afrasteringen korter dan 500 meter en Turbotape voor langere afrasteringen.

👉 Lees meer over Tape omheiningen

Koord

🧵 Flexibel, gedraaid of gevlochten koord met ingevlochten geleiders (stroomdraden).

Voordelen

+ Een semi permanente afrastering dat gemakkelijk te installeren is.

+ Gunstige prijs-kwaliteit verhouding

+ Kan gebruikt worden voor zowel permanente als tijdelijke afrasteringen.

Beperkingen

- Vereist zorgvuldige installatie en regelmatige controle om ervoor te zorgen dat het elektrische koord altijd goed gespannen is en dat er voldoende spanning op de gehele afrastering staat.

- Beperkte duurzaamheid indien niet op de juiste wijze geïnstalleerd.

🔥 Wij raden onze Polykoord aan voor afrasteringen korter dan 500 meter en Turbokoord voor langere afrasteringen.

👉 Lees meer over koord afrasteringen

Aluwire (aluminium draad)

🧵 Speciale draad voor paardenafrasteringen voor montage op houten omheiningen.

Voordelen

+ Uitstekende geleiding dankzij het aluminium.

+ Hoge veiligheid dankzij de lage breeksterkte: de draad breekt bij impact/belasting, met minder risico´s.

Beperkingen

- Kan niet strak worden opgespannen door de rekbaarheid in de draad.

- Niet eenvoudig om mee te werken vanwege de lage breeksterkte.

Turbowire (Gallagher Vidoflex 9/12 TurboLine Plus)

🧵 Dunne kunststof draad met ingeweven stroomdraden met 40x betere geleiding. Voor paardenrasters: Alleen voor montage op houten omheiningen!

Voordelen

+ Eenvoudig in gebruik en gemakkelijk te installeren.

+ Goede veiligheid bij montage op houten omheiningen.

Beperkingen

- Vereist een regelmatige controle om ervoor te zorgen dat de draad altijd gespannen is en dat er te allen tijde voldoende spanning op de hele afrastering staat.

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit